Mirna Vilasís

Espero meravelles

Molts hem conegut Montserrat Abelló com un referent de les lletres catalanes. Com una poeta i traductora que no tan sols va escriure alguns dels capítols més celebrats de la nostra cultura contemporània, sinó que va traslladar a la nostra llengua la paraula de tòtems anglosaxons com Sylvia Plath. Mirna Vilasís va arribar a conèixer la dimensió més profunda i humana d’Abelló. La que només es pot assolir a través de vincles com l’amistat que les va unir durant molts anys. Tan forta era aquesta amistat, que poeta i cantant van arribar a treballar plegades en una producció conjunta.

Un espectacle musical basat en l’obra de la poeta. Un projecte engrescador en què totes dues van treballar fins poc abans de la mort d’Abelló. “Espero meravelles” és el testimoni d’aquest projecte. Tretze poemes de Montserrat Abelló, cantats per Mirna Vilasís i musicats per Xavi Múrcia. Versos que ja han esdevingut eterns i que Vilasís trasllada a les cristal·lines aigües del folk, el jazz i la cançó d’autor. Un homenatge a un dels grans noms de la cultura de casa nostra. La reafirmació de la transcendència i la transversalitat de la seva obra. I, sobretot, el record d’una amiga que mai acabarà de marxar, a qui tenim d’allò més present i a la qual continuarem celebrant a través d’aquest disc.

Biografia

A aquestes alçades, és molt probable que no quedi arreu de Catalunya un sol racó on encara no hagi ressonat la veu de Mirna Vilasís. L’afirmació pot semblar gratuïta, però no ho és en absolut. Parlem d’una artista polivalent i polifacètica, però sobretot valenta en tots els sentits. D’una vocalista d’àmplia trajectòria i d’un full de serveis on no hi falta de res. De qui porta més d’un quart de segle recorrent tots els pobles i ciutats del país, tot explorant, difonent i renovant la poesia i la música d’arrel catalana, ja sigui sota el seu nom o en qualsevol dels nombrosos projectes als quals ha donat forma al costat de Xavi Múrcia, la seva parella artística i sentimental.

Projectes com Tralla i La Cobleta de la Selva, dos autèntics referents de la música tradicional del nostre país, o com Samfaina de Colors, que amb 21 espectacles de producció pròpia i gairebé 5.000 funcions acumulades, ha esdevingut una peça clau en l’apropament de la música i la poesia de casa nostra als públics infantil i familiar. El seu debut en solitari es va produir el 2009 de la mà de “Mirna”, un disc farcit d’essències mediterrànies i amb la poesia de diversos autors catalans com a fil conductor. La porta d’entrada a un univers personal i intransferible, però sobretot al projecte més madur de Vilasís. Aquest 2015 el segueix “Espero meravelles”, tretze poemes de Montserrat Abelló cantats des de l’emoció, la força i la bellesa que sempre han definit Mirna Vilasís.

 

Què en diuen

… Els artistes van retre el seu personal homenatge a la poeta amb qui gaudien d’una amistat propera i de la qual van seleccionar, juntament amb ella, els seus tretze poemes preferits per ser musicats.

… El resultat és un disc emotiu, ple de sentiment que redimensiona la figura i la poesia d’Abelló, i un espectacle que ofereix un viatge per l’univers de la poeta en què es combinen en un equilibri deliciós les anècdotes personals amb la poesia punyent de l’escriptora i traductora nascuda a Tarragona.

… El recital, que es va allargar més enllà d’una hora, va acabar amb el poema que dona nom al disc “Espero meravelles” (Foc a les mans, 1990) i que va ser aplaudit amb entusiasme.

Encamp s’omple de poemes i música amb l’espectacle poètic musical “Espero meravelles”, basat en l’obra de Montserrat Abelló.

“Ens venia molt de gust venir a Andorra”.

Crònica del concert del 21 de març de 2018, dia Mundial de la Poesia, a Encamp.

Prèvia del concert Espero meravelles a Encamp el 21 de març de 2018, per cel.lebrar el Dia Mundial de la Poesia. Un acte molt bonic, amb la presència de les principals autoritats cultural andorranes. Un plaer!

“Montserrat Abelló va forjar una estreta amistat amb Mirna Vilasís”

Aquí teniu la plana sencera de la prèvia que va publicar el Periòdic d’Andorra.

Mireia Aguilar. REPORTATGE, El Periòdic d'Andorra, 21.03.2018

L’1 de febrer de 2018, Montserrat Abelló hauria fet 100 anys. Jo hi comptava, ‘100 anys te’ls garanteixo, Mirna!’, sempre em dèia la Montserrat. Però no va poder ser. El 9 de setembre de 2014, als seus esplèndids 96 anys, 7 mesos i 8 dies, va morir. Va morir amb el bolígraf a la mà, escrivint plàcidament, veient que la mort li arribava, deixant-se morir…

L’1 de febrer de 2018 es va donar el tret de sortida a l’Any Montserrat Abelló, en un Acte Solemne a l’Ajuntament de Tarragona. En Xavi i jo vam cantar-hi unes quantes meravelles de la Montserrat. El TN vespre de TV3 va fer ressò de l’Acte. Això de sortir a TV3 és brutal, arriba a molta gent. Gràcies per tantes felicitacions. Va ser un honor!

Per si algú no ho va veure 😉 (del minut 28:15 al 29:15)

TN vespre de TV3. CRÒNICA de l'Acte Solemne d'obertura de l'Any Montserrat Abelló, 2018, TV3, 01.02.2018

“Mirna i Xavi Múrcia són parella sentimental i artística des de fa més de 25 anys. Ara presenten al festival Barnasants els seus últims treballs, dos projectes independents però molt vinculats a la poesia. Mirna canta els versos de Montserrat Abelló i Xavi Múrcia ha posat música als versos de Joan Vinyoli.” Tria 33
“Mirna i Xavi Múrcia, versos lliures”. Moltes gràcies a TV3, al Tria 33, per regalar-nos aquest reportatge, fet per un equip de grans professionals i millors persones. Va ser un plaer tenir-los tot un dia a casa. Van gravar hores i hores d’entrevista, de música, en un ambient acollidor i de molta complicitat. Va haver-hi moments molt emotius, rialles i fins i tot alguna llagrimeta… i de tot això n’ha sortit aquest bombonet de reportatge. Una meravella!, com diria la Montserrat Abelló.

Tria 33. REPORTATGE, TV3, 25.01.2016

Quina sorpresa!!! L’equipàs del Tria 33 han fet un clip amb la cançó T’he estimat, sencera, que els vam cantar pel reportatge que van emetre dilluns. Un altre regal meravellós! Moltes gràcies TV3!

Tria 33. VIDEOCLIP, TV3, 29.01.2016

Mirna Vilasís té una veu d’una bellesa delicada i subtil, esplèndida de matisos i textures, però mai, fins i tot quan adquireix la transparència del cristall, no esdevé ni freda ni distant. I la calidesa commoguda i corprenedora de l’art de Mirna Vilasís assoleix al seu darrer disc, Espero meravelles, una expressió culminant per la presència arreu del món lluminós de Montserrat Abelló, un dels cims més alts de la nostra poesia, que va emmudir l’any 2014, quan en tenia 96. Sentir Mirna Vilasís cantant No hi ets, escrit per Abelló arran de la pèrdua del seu marit, ens capbussa esfereïdament en la seva pròpia absència. Arreu del disc, la saviesa musical de Xavi Múrcia construeix un embolcall que s’ajusta d’una manera íntima a la pell de cada poema… Un dels temes d’aquest màgic Espero meravelles de Mirna Vilasís és precisament Parlen les dones. Mirna Vilasís ha explicat com la tria dels poemes que integren Espero meravelles va ser el fruit d’un diàleg d’afinitats amb Montserrat Abelló. Espero meravelles incorpora, per desig d’Abelló, cinc cançons amb una interpretació exquisida de versions angleses de poemes seus, extretes de Fifty love poems. Mirna Vilasís va voler, a més, introduir a Espero meravelles poemes del darrer volum d’Abelló, Més enllà del parlar concís (2014). N’han sorgit tres cançons impressionants: Visc per no morir, Saps que és endins i Buscar ben endins, que es tanca amb uns versos que assaborim com una divisa, com un gest de claror: “No tenir por de morir/ Saber que/ el miracle és viure!.”

 

Carles Duarte. CRÍTICA, Diari de Girona, 25.10.2015

Jo diria que sentir la Mirna cantar, és un plaer iniciàtic, com qui sent música per primera vegada i emprèn el viatge. I el seu nou disc Espero meravelles, basat exclusivament en poemes de Montserrat Abelló, t’arriba al moll de l’os. El contacte personal i la connivència que cantant i poeta varen tenir afegeix al treball una passió i una autenticitat innegables. A hores d’ara, si hi ha algú capaç d’interioritzar, d’assimilar i interpretar l’univers Abelló amb tot el coneixement i afecte alhora, és la Mirna. Prou que ho sabia la mateixa Montserrat.

En l’estadi de maduresa professional i personal en què es troba, la Mirna es coneix i coneix bé el que fa. Modula, ajusta, reprèn i allarga com vol les notes del seu instrument, i l’adapta com un guant suau a cada síl.laba. Amb el bon ofici del matalasser que picava la llana, la Mirna estarrufa els versos, els ventila, els acreix perquè ens arribin flonjos i nets, a punt per assaborir-los. Un cop més, l’envoltori musical ha anat a càrrec d’en Xavi Múrcia.

Cables i connexions perceptibles, complicitats que es fan evidents al disc i a l’escenari. Aquest és el lloc de la Mirna, l’escenari. Ser-hi la fa immensament feliç i ho transmet com ningú; tot el que hi passa és de veritat. No hi ha farsa, no hi ha xarxa, no hi ha trucs; l’emoció arriba perquè ja hi és, no s’inventa. Sembla fàcil, com ho sembla tot a mans dels virtuosos.

Jo també espero meravelles. Espero que es despertin els bells (i vells) dorments, que s’obrin ulls i orelles, que s’emplenin places, sales i auditoris i que, per fi, es faci justícia a una de les veus i talents més interessants, lliures, qualitativament més potents del nostre país.

Sense prejudicis, a raig, deixeu-vos enllaminar, mireu-la, escolteu-la, sentiu com puja la saba.

Anna Lloveras. CRÍTICA, Revista digital Proscènium, 1.07.2015

Mirna Vilasís: “Abelló escrivia per amor a les paraules.”

La cantant Mirna Vilasís acaba de publicar el disc Espero meravelles, cançons compostes per Xavi Múrcia a partir dels poemes de Montserrat Abelló. Després d’un concert a La Setmana del Llibre en Català per homenatjar Montserrat Abelló, el dia 1 d’octubre es presenta de manera oficial el seu disc Espero meravelles, a la Biblioteca Nacional de Catalunya, amb Eugènia Serra, directora de la Biblioteca de Catalunya, i Laura Borràs, directora de la ILC.

Bernat Puigtobella. CRÍTICA, Núvol, 8.09.2015

“Mirna Vilasís canta tretze poemes de Montserrat Abelló en el disc Espero meravelles. Mirna Vilasís presenta el seu darrer disc amb la complicitat musical de Xavi Múrcia avui a Enderrock TV”.

Elisenda Soriguera. REPORTATGE, Enderrock TV, 2.10.2015

Mirna Vilasís “Per mi hi ha un abans i un després de Montserrat Abelló”.

Plana sencera de Mirna Vilasís al Diari de Sabadell, la meva ciutat. Moltes gràcies a Carles Cascón, per aquesta entrevista i per a tants anys d’entrevistes. Un plaer!

Carles Cascón. CRÍTICA, Diari Sabadell. 30-01-2016

Impressiona que t’entrevisti algú que no coneixies i adonar-te que ell sí que et coneix, i molt. Perquè abans de l’entrevista s’ho ha llegit i mirat tot, i ha buscat arreu tota la informació. Una conversa de una hora, que em va passar volant. A pocs metres d’on vaig néixer, al centre de Sabadell, a Ràdio Sabadell. Un plaer, Jordi Tarradas. Molt agraïda!

Jordi Tarradas. ENTREVISTA, De bona Pell, Ràdio Sabadell. 20-04-2016

Crítica de Ferràn Riera a la Revista Caramella de l’Espero meravelles de Mirna Vilasís. Molt agraïda!

Ferràn Riera. CRÍTICA, Revista Caramella, 29.10.2015

Espero meravelles, aquest vers de la Montserrat Abelló hauria pogut ser el presagi d’una vetllada esperada, però s’ha convertit en el motiu d’una nit molt especial, carregada d’amistat, complicitat, poesia, música i gent apassionada per la seva feina…

Sentir la Mirna i en Xavi en directe és un esclat per als sentits, la Mirna ahir, encara, s’emocionava de saber que la Montserrat no ha pogut sentir algunes de les cançons del disc, però amb una foto de testimoni que m’observa a la llibreria i que encomana somriure, sé del cert que l’Abelló també es va emocionar. Amb moltes ganes de sentir aquest disc, el tindrem no patiu, així que surti a la venda. La Mirna va fer que cantéssim, a la llibreria encara no ho havíem fet, però ahir ens vam estrenar amb “Visc per no morir i lluito per viure per no perdre cap d’aquests moments que em sé irrepetibles.”. 20

Fe Fernàndez. CRÍTICA, L'espolsada Llibres, 28.02.2015

“Mirna Vilasís musica poemes de Montserrat Abelló en el seu nou disc, Espero meravelles.”

Tria 33. REPORTATGE, TV3, 17.06.2015

“He escoltat el disc Espero meravelles i els temes són preciosos. Es nota aquesta relació intensíssima, aquesta bona relació que Mirna Vilasís tenia amb Montserrat Abelló. Això es palpa  amb que quan escoltem el disc també ens emocionem i es produeixen moments especials com també els que vivim als teus concert. Nosaltres n’esperavem de meravelles, però no tan de precioses.”

Rosa Gil. ENTREVISTA, Wonderland. Ràdio 4, 10.10.2015

“No hi ha dubte que es troben moltes emocions condensades en aquest Espero meravelles, que representa un pas endavant de la cantant i compositora més enllà d’aquells projectes com Tralla i La Cobleta de la Selva, dos grans referents de la música tradicional, o Samfaina de Colors.”

Carles Cascón. CRÍTICA, Diari Sabadell, 30.09.2015

“El llegat de Montserrat Abelló no és només viu sobre paper. La cantant Mirna Vilasís acaba d’editar un disc de cançons que ha composat a partir dels seus poemes. Un de les peces més aconseguides del disc és Espero meravelles, que Mirna canta en dues versions, en català i anglès.”

Bernat Puigtobella, CRÍTICA, Núvol, 4.08.2015

Aquí podeu escoltar l’entrevista que em van fer l’Ivan i en Joan de Sants 3 Ràdio per al programa Sants Acut, en motiu de la presentació de l’Espero meravelles al Festival Barnasants. Mooooltes gràcies!

Ivan i Joan, Sants Acut. ENTREVISTA, Sants 3 Ràdio, 22.01.2016

“La potent veu de Mirna, s’escampa per la sala. Qualsevol cosa deixa de tenir sentit i ja no pots fer atenció a res més. La Mirna crec que coneix a la perfecció la seva veu. Sap la força i potència que té i allunya el micròfon per contenir-la. Els acords d’en Xavi Múrcia, que acompanya a la guitarra, encara semblen fets per realçar la veu i les paraules que donen forma a la cançó. “

“Una veu polivalent i polifacètica, però sobretot valenta en tots els sentits. Una vocalista d’àmplia trajectòria i amb un full de serveis on no hi falta de res. Una artista que durant més d’un quart de segle ha recorregut tots els pobles i ciutats del país, tot explorant, difonent i renovant la poesia i la música d’arrel catalana.”

Oriol Serra. CRÍTiCA, B-magazine, 06.2015

Ambient solemne per a una ocasió molt especial. Un acte en record de la figura i l’obra de Montserrat Abelló, al cor de Barcelona i concretament a Ca la Dona, un espai amb el qual la pròpia poeta havia tingut una gran implicació. A l’alte hi van assistir familiars i amics d’Abelló. No hi va faltar Mirna Vilasís, qui va interpretar quatre de les peces que integraran el seu segon disc en solitari. Un primer tast de l’àlbum Espero meravelles que va emocionar tots els presents.

Àlex Falcó. CRÍTICA, Brubaker Cultura, 06.02.2015

Mirna Vilasís presenta el CD, Espero meravelles, dedicat a Montserrat Abelló.

Crítica de Ferràn Riera a Diario Folk de l’Espero meravelles de Mirna Vilasís. Molt agraïda!

Ferràn Riera. CRÍTICA, Diario Folk. 12.05.2016

Tretze poemes de Montserrat Abelló, cantats per Mirna Vilasís i musicats per Xavi Múrcia.

Aquests són els tres ingredients principals -es diu aviat!- d’Espero Meravelles. Però el passat divendres 11 de juny, a El Foment de Girona, s’hi va sumar un quart ingredient, imprescindible: el públic, que es va confabular de tal manera que el va convertir en un concert molt especial. La Mirna i el Xavi n’expliquem les sensacions des de dins. Així el van viure.

Esperàvem meravelles i es van fer realitat, Discos a mà

Comparteix-me a les teves xarxes socials!

Descàrregues

Caràtula-CD-Mirna Vilasís - Espero meravelles

Fitxa artística

Mirna Vilasís, veu i pianos
Xavi Múrcia, veu, guitarres

Autora: Montserrat Abelló
Compositor: Xavi Múrcia
Contrabaix: Manel Vega
Bateria i percussions: Xarli Oliver
Gravació, mescles i masterització: Kei Macias
Producció musical, gravació i mescles: Xavi Múrcia
Producció artística: Mirna Vilasís

Producció: Mirna Vilasís i Mònica Grau
Comunicació: Mònica Grau
Producció executiva: Discos a mà 

Discos de Mirna Vilasís